
HEB RESPECT EN ONTZAG VOOR DE KRACHT VAN DE DIEREN

Een gouden regel op de buffelboerderij van Maatschap Arns uit Zevenaar. De buffels zijn zeker niet agressief. Ondanks dat het enorm grote beesten zijn met flinke hoorns, zijn het hele rustige dieren waar Gertjan Arns op zijn gemak tussendoor loopt.
Meer informatie →
INSCHATTING DROGE STOF GEHALTE SNIJMAIS
Datum: 15 september 2011Voor de keuze van het optimale oogstmoment van maïs is de bepaling van het drogestofgehalte van groot belang. Het drogestofgehalte van de hele plant wordt bepaald door het kolfaandeel, het drogestofgehalte van stengel en blad en het drogestofgehalte van de kolf.

Stap 1: kolfaandeel
Bij de inschatting van het kolfaandeel moet gelet worden op de groeiomstandigheden en de massaliteit van het gewas en de kolf. In tabel 1 wordt de vertaling van gewasomstandigheden naar kolfaandeel gemaakt.
Tabel 1: Schatting kolfaandeel
Slechte groeiomstandigheden, hoge plantdichtheid. Massaal gewas met kleine kolf. |
40% |
Normale groeiomstandigheden, normale |
|
plantdichtheid. Massaal gewas met grote |
|
kolf of minder massaal gewas met normale kolf. |
50% |
Goede groeiomstandigheden, lagere plant- |
|
dichtheid. Minder massaal gewas met grote kolf. |
60% |
Stap 2: DS-gehalte van stengel en blad
Bij de bepaling van het drogestofgehalte van stengel en blad is de verkleuring van het blad en de sapstroom in de stengel bepalend. Om dit te kunnen beoordelen, is het nodig om een aantal stengels door te snijden en het snijvlak plat te knijpen. In tabel 2 worden de relatie tussen hoedanigheid van stengel en blad en het drogestofgehalte ervan gegeven.
Tabel 2: Schatting ds-gehalte van stengel en blad.
Hoedanigheid van blad en stengel |
ds gehalte |
gehele plant nog groen en er loopt |
|
vocht uit de stengel |
18% |
plant 3/4 groen en stengels zijn nog vochtig |
21% |
plant half groen en stengel praktisch droog |
24% |
plant 1/4 groen en stengel geheel droog |
27% |
plant geen groene delen meer (gewas lijkt geheel dood)* |
30% |
*Indien plant al langer dood is, droogt deze verder in tot 33-60% ds.
Stap 3: DS-gehalte van de kolf
Het drogestofgehalte van de kolf is te schatten met behulp van de melklijn in de korrels. De melklijn is de scheiding tussen het vaste zetmeel en het melkgedeelte. De melklijn kan het beste beoordeeld worden aan een korrel die afkomstig is uit het midden van de kolf en die in de lengterichting is doorgesneden. In onderstaande tabel 3 staan de verschillende rijpheidsstadia en bijbehorende drogestofgehalten van de kolf aangegeven.
Stadium kenmerk Ds-gehalte
Melkrijp |
korrel is witgeel, veel spanning in korrel, |
|
|
inhoud lijkt op melk. |
35% |
zacht- |
korrel is geel, inhoud gedeeltelijk deeg- |
|
deegrijp |
achtig, spuit nog bij indrukken met nagel |
40% |
zacht- |
Korrel is donkerder geel, nog voor de |
|
deegrijp tot |
helft vochtig aan spilzijde, andere helft |
45% |
deegrijp |
inhoud is stevig. |
|
deegrijp |
donkergele korrel, nog vochtig aan |
|
|
spilzijde, rest van inhoud is stevig |
50% |
hard- |
Donkergele korrel, inhoud is stevig, moei- lijk met nagel in te drukken en er komt |
|
deegrijp |
geen vocht meer uit, bovenkant korrel is |
55% |
|
glazig of hoornig en begint in te deuken. |
|
volledig rijp |
Harde korrel, niet meer met nagel in te drukken, de glazige gedeelten zijn zo |
|
|
hard als hoorn. Zwart kruklaagje onder- |
60% |
|
aan de korrel. |
|
Stap 4: Combineer en bepaal het drogestofgehalte
In tabel 4 kan het drogestofgehalte van de hele plant afgelezen worden aan de hand van de gevonden waarden voor kolfaandeel, drogestofgehalte van stengel en blad en het drogestofgehalte van de kolf.
Tabel 4: Schatting drogestofgehalte (%) van de totale plant
|
|
|
|
|
|
stap 1: geschatte kolfaandeel % |
|
|
|
|||||||||
|
|
|
|
40 |
|
|
|
|
|
50 |
|
|
|
|
|
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stap 2: drogestofgehalte stengel en blad (%) |
|
|||||||||||||
|
|
18 |
21 |
24 |
27 |
30 |
|
18 |
21 |
24 |
27 |
30 |
|
18 |
21 |
24 |
27 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stap 3: |
|
|
|
|
|
stap 4: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
ds% kolf |
|
|
|
|
|
drogestofgehalte totaal (%) |
|
|
|
|
||||||||
35 |
|
22 |
25 |
27 |
30 |
32 |
|
24 |
26 |
28 |
30 |
32 |
|
25 |
28 |
30 |
31 |
33 |
40 |
|
23 |
26 |
29 |
31 |
33 |
|
25 |
28 |
30 |
32 |
34 |
|
27 |
29 |
32 |
34 |
35 |
45 |
|
24 |
27 |
30 |
32 |
35 |
|
26 |
29 |
31 |
34 |
36 |
|
28 |
31 |
33 |
36 |
38 |
50 |
|
24 |
27 |
30 |
33 |
36 |
|
26 |
30 |
32 |
35 |
38 |
|
29 |
32 |
35 |
37 |
39 |
55 |
|
25 |
28 |
31 |
34 |
37 |
|
27 |
30 |
33 |
36 |
39 |
|
30 |
33 |
36 |
39 |
41 |
60 |
|
25 |
28 |
32 |
35 |
38 |
|
28 |
31 |
34 |
37 |
40 |
|
31 |
34 |
38 |
40 |
43 |
65 |
|
25 |
29 |
32 |
35 |
38 |
|
28 |
32 |
35 |
38 |
41 |
|
32 |
35 |
39 |
42 |
44 |
* Nadat stadium volledig rijp (60% ds) bereikt is, kan door indroging het ds-gehalte verder oplopen tot 65 of hoger. De bestendigheid van het zetmeel neemt dan ook nog toe.
Tips voor een goed geslaagde maiskuil:
- Wacht met het oogsten tot de eerste zwarte kurklaagje zichtbaar wordt. Een volledig rijpe korrel in combinatie met de hoogste korrelopbrengst heeft de hoogste financiele opbrengst;
- Controleer tijdens het hakselen of de korrel goed gebroken is. Alleen op die manier komt het zetmeel goed beschikbaar voor het dier;
- Laat de kuil “betonvast” aanrijden. Met een goed aangereden maiskuil bespaart u uzelf veel problemen door broei en schimmel. De loadermachinist bepaald de snelheid van de veldhakselaar!
