
HEB RESPECT EN ONTZAG VOOR DE KRACHT VAN DE DIEREN

Een gouden regel op de buffelboerderij van Maatschap Arns uit Zevenaar. De buffels zijn zeker niet agressief. Ondanks dat het enorm grote beesten zijn met flinke hoorns, zijn het hele rustige dieren waar Gertjan Arns op zijn gemak tussendoor loopt.
Meer informatie →
KONIJNENHOUDERIJ IS EEN VOLWAARDIGE BEDRIJFSTAK
Arno van Vilsteren heeft een konijnenhouderij in Macharen. Een bedrijfstak die in Nederland weinig voorkomt. Maar dat wil niet zeggen dat de regels minder streng zijn. Ook in de konijnenhouderij speelt dierenwelzijn een steeds belangrijkere rol. Een nieuwe uitdaging voor Arno
Trots laat Arno van Vilsteren uit Macharen zijn nieuwe, zelfgemaakte hokken zien voor de vleeskonijnen. “De oude hokken waren na tien jaar echt versleten”, vertelt Arno. “Omdat ik geen standaardhok kon vinden dat aan mijn wensen voldeed heb ik zelf een hok ontworpen.” Arno houdt sinds 1988 al konijnen. Voor die tijd had hij een varkenshouderij samen met zijn vader. De interimwet die destijds van kracht was maakte het echter onmogelijk om uit te breiden in de varkenshouderij. De konijnenhouderij daarentegen was vrijgesteld in de meststoffenwet. Vandaar dat de keuze is gemaakt om verder te gaan in de konijnen. In 2000 is het bedrijf verplaatst van Oss naar Macharen. Op de huidige locatie stonden drie rundveestallen die Arno omgebouwd heeft voor de huisvesting van zijn konijnen. In 2007 heeft hij een nieuwe stal gebouwd voor de voedsters (fokkonijnen), die voldoet aan alle eisen. In de andere stallen houdt hij momenteel vleeskonijnen.
“Dierenwelzijn is heel belangrijk, maar er zitten ook nadelen aan.”
Tegenwoordig gelden voor de konijnenhouderij dezelfde regels op het gebied van mest als voor andere agrarische bedrijven. En ook in de konijnenhouderij speelt dierenwelzijn een steeds belangrijkere rol. Afgelopen jaar heeft Arno de stallen voor zijn vleeskonijnen gemoderniseerd en hierbij veel rekening gehouden met de steeds strenger wordende eisen. Hij heeft bewust niet gekozen voor een standaard stalinrichting, maar zijn eigen hok ontworpen. Door naar verschillende stallen in Nederland en het buitenland te kijken heeft hij een balans gevonden tussen diervriendelijkheid en zijn eigen wensen.
“Dierenwelzijn is heel belangrijk, maar er zitten ook nadelen aan”, merkt Arno in de praktijk. “Zo ziet men graag grote groepen dieren. Het gevolg is dat de dieren gaan vechten om de rangorde te bepalen. Ook worden kunststofroosters als diervriendelijk beschouwd. Het nadeel van kunststof is dat de dieren het aanvreten en het rooster daardoor moeilijk schoon te houden is. Hiernaast valt de mest moeilijker door deze roosters, waardoor de infectiedruk in de stal fors omhoog gaat.” De verbouwde stallen voldoen momenteel in Nederland bovenwettelijk. Zo hebben de mestkonijnen 800 cm2 ruimte per dier terwijl dit wettelijk op 600 cm2 ligt. Bovendien heeft Arno een plateau ingebouwd dat het natuurlijke springgedrag van de dieren bevordert. De mestkonijnen leven in een groep van 25 dieren. Dit is voldoende om aan de eis van groepshuisvesting te voldoen. “In de toekomst moeten we ook zeker aan dierenwelzijn blijven werken, maar hier moeten dan wel Europese regels voor komen”, vindt Arno. “Als dat niet gebeurt gaat onze kostprijs fors omhoog en kunnen we de concurrentiestrijd met het buitenland niet aan.”
"Goede planning van groot belang voor maximale inkomsten."
Doordat Arno met twee groepen werkt, wordt de helft van de voedsters in dezelfde week geïnsemineerd en deze werpen vervolgens dus ook tegelijk. In deze drukke periodes schakelt Arno hulp in. Hier staat tegenover dat er ook weken zijn waarin het rustiger is en er tijd gemaakt kan worden voor andere werkzaamheden. Hiernaast ligt er nog een arbeidspiek vlak voor de kerst. Dan is er volop vraag naar konijnenvlees en ligt de opbrengstprijs per kg vlees het hoogst. Het is dus belangrijk om in die periode zo veel mogelijk vleeskonijnen te leveren. In de zomerperiode ligt de opbrengstprijs het laagst en dan levert Arno zes weken geen konijnen. Daar houdt hij bij zijn inseminaties al rekening mee. Een goede planning is dus van groot belang om maximale inkomsten te behalen.
