
HOUD DE OPFOK SCHERP IN DE HAND
Stagiaire Mark van den Akker heeft zich in opdracht van de HAS te ‘s-Hertogenbosch verdiept in kalveropfok. Bij diverse klanten van Geurts Mengvoeders zijn kalveren beoordeeld en gemeten. Voor dit onderzoek zijn de kalveren verdeeld in drie leeftijdscategorieën. De startfase (van 0 tot 4 maanden), de jeugd fase (van 5 tot 8 maanden) en de puberale fase (van 9 tot 14 maanden). In onderstaande artikel staan de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.
Meer informatie →
RUNDVEE EN GEITEN VOEDERS
Melkvee
Ruwvoer staat aan de basis van elk melkveerantsoen. Soms aangevuld met droge en/of vochtige enkelvoudige voeders. Dit betekent dat elke bedrijfssituatie anders is.
Om het basisrantsoen te optimaliseren en op pensniveau te synchroniseren wordt gebruik gemaakt van het P-FOS systeem. Hierin wordt de verhouding tussen energie en eiwit op pensniveau optimaal op elkaar afgestemd, zodat het ruwvoer en het krachtvoer maximaal benut worden.
Alle maatwerkvoeders kenmerken zich door het op de bedrijfsspecifieke situatie afgestemde mengsels van grondstoffen, mineralen en vitaminen. Alle maatwerkmengsels zijn in meel, krix en brokvorm verkrijgbaar.
Vleesvee
Voor zowel rood- als rosevlees productie kan Geurts Mengvoeders voor uw situatie het ideale rantsoen berekenen door middel van maatwerkmengsels.
Geiten
Op het gebied van voeding zijn in de gangbare melkgeitenhouderij twee manieren van voeren te onderscheiden. De ruwvoerrantsoenen met bijvoorbeeld maiskuil, graskuil en bijproducten en de stro/brok of gras/brok rantsoenen.
Melkgeiten zijn op het gebied van voeding gevoeliger dan melkkoeien. Geur en smaak zijn van groot belang en in het geval van een ruwvoerrantsoen dient dit zeer goed gemengd te worden om selectie te voorkomen.