Hoofdinhoud

Onze voeders:

Start van het bedrijf

In januari 2018 zijn Roy en Lisanne naar Siebengewald verhuisd. Daar zijn ze hun bedrijf gestart met vijfentwintig dragende geiten die in mei/juni voor het eerst gelammerd hebben. Vanaf dat moment zijn ze begonnen met melken en het maken van kaas. Momenteel melken ze 3,6 liter melk per geit. Komend jaar willen ze de geiten duur melken, dus niet opnieuw laten dekken. De lammeren die afgelopen jaar geboren zijn worden in december gedekt, dus daar komt halfweg volgend jaar melk van. 

 

Het bedrijf bestaat uit 1,5 ha grond, waarvan 1 ha mais, 0,4 ha gras en een stukje aardappelen. Volgend jaar gaan ze minder mais telen en meer gras, zodat de geiten op den duur naar buiten kunnen. “Het nadeel van de geiten buiten laten lopen is dat ze dan ook ontwormt moeten worden”, vertelt Lisanne. “En door de wachttijd van het ontwormingsmiddel kunnen we dan een paar dagen geen melk verwerken.” 

Rantsoen

Het rantsoen van de melkgeiten bestaat uit een kruidenrijk grasmengsel met extra klaver, stro en brok. Het rantsoen van de lammeren bestaat uit gras, stro en lammeren korrel. “We zijn er trots op dat de lammeren een goede opfok hebben gehad en uitgegroeid zijn tot mooie, gezonde dieren. Dit hebben we te danken aan een uitgebalanceerd rantsoen en door veel tijd en aandacht te besteden aan de dieren.” 

 

Verschillen met koemelk

Een belangrijke eigenschap van geitenkaas is dat de vetbolletjes in de melk kleiner zijn dan bij koemelk. Mensen die niet goed tegen koemelk kunnen, kunnen geitenmelk vaak makkelijker verteren. 

 

Kaas maken

Lisanne verwerkt alle melk van hun bedrijf zelf tot kaas en andere zuivelproducten. Hier heeft ze verschillende cursussen voor gevolgd. “Voor een kilo kaas heb je 9,5 tot 10 liter melk nodig. Om 300 liter melk te verwerken tot kaas ben ik ongeveer acht uur bezig”. ’s Ochtends om 6.00 uur begint Lisanne met het verwarmen van de melk tot 65°C. Hierna laat ze de melk weer afkoelen en wordt hij aangezuurd en gestremd. Vervolgens wordt de melk in vaten gedaan en dan moet hij nog twee uur onder de pers. Daarna moeten de kazen nog anderhalve dag in een pekelbad liggen. De kazen zijn nu bijna klaar, alleen nog rijpen. Na zes weken rijpen heb je een jonge kaas, na ruim vier maanden is het een belegen kaas. Verse kaasjes, voor bijvoorbeeld op salades, hoef je helemaal niet te laten rijpen, maar deze zijn dan ook maar maximaal twee weken houdbaar. “De opslag ligt inmiddels vol met kaas en het is daarom heel belangrijk om per kaas bij te houden wanneer deze geproduceerd is.” 

 

Controle 

Elke half jaar komt het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) het geitenbedrijf en de kaasmakerij controleren. Ze nemen een aantal producten mee om te controleren op onder andere bacteriën. Zelf neemt Lisanne elke twee weken een monster van de melk wat ze naar Qlip stuurt om te laten controleren op kiemgetal en de aanwezigheid van groei remmende stoffen. 

 

Toekomst

De doelstelling van Roy en Lisanne is om uit te groeien naar 90 tot 100 melkgeiten. Dan wordt het een bedrijf wat Lisanne in haar eentje kan runnen en waar een eenpersoons inkomen uitgehaald kan worden. Diervriendelijkheid en dierwelzijn blijven hoog in het vaandel staan. De bedrijfsnaam is niet voor niets ‘Geitengeluk’. Lisanne werkt momenteel nog bij andere geitenhouders om daar kaas te maken en andere geitenhouders leveren ook melk aan waar ze kaas van maakt in hun eigen kaasmakerij. Roy werkt full-time buitenshuis. 

 

In de toekomst willen ze graag de boerderijwinkel uitbreiden door meer eigen producten te gaan verkopen. De twee varkens die ze hebben eten de wei van het kaas maken op en kunnen dit heel goed omzetten in vlees. Het vlees van deze varkens zal op den duur ook in de boerderijwinkel te koop zijn. De bokjes worden opgefokt tot 35 kg en daarna geslacht. Ook dit vlees wordt sinds kort in de eigen winkel verkocht. “Hiernaast willen we mensen graag laten zien hoe het er in de geitenhouderij aan toe gaat. Misschien door een soort zichtstal of bezoekboerderij te worden. Dan kunnen we rondleidingen gaan geven, kinderfeestjes organiseren en bijvoorbeeld een cursus kaasmaken. We willen op die manier de burger dichter bij de boer brengen en meer informatie over de sector geven.” 

 

Begeleiding door Geurts Mengvoeders BV

Geurts Mengvoeders levert vanaf het begin het krachtvoer bij Geitengeluk. Bob Kerckhoffs bezoekt het bedrijf regelmatig en bekijkt dan samen met Roy en Lisanne hoe het loopt op het bedrijf en welke stappen gezet moeten worden om het toekomstbeeld van Roy en Lisanne te realiseren. “Het is fijn om een vertegenwoordiger te hebben om mee te sparren en die meedenkt over de hele bedrijfsvoering. Bob komt altijd zijn afspraken na en staat altijd voor ons klaar. We worden als klein bedrijf serieus genomen door Geurts Mengvoeders en dat geeft een goed gevoel.” 

 


 

De bond van Boerderijzuivelbereider (BBZ)

Het BBZ organiseert twee keer per jaar een zuivel keuring waar je zelf gemaakte producten voor in kunt sturen. De producten worden beoordeeld op geur, consistentie, smaak, verpakking en gebreken. Voor hun kwark kregen ze 97 van de 100 punten en daarmee hadden ze de eerste prijs gewonnen. En dat terwijl ze nog maar net begonnen zijn.